Масово отмъкват стари и евтини коли

#
20.01.2018

GPS устройство за проследяванеРъст в кражбите на стари автомобили регистрират от МВР. Такива коли най-често нямат застраховка „Каско“ и тогава загубата е изцяло за сметка на собственика.

Кризата и бедността удариха и автокрадците. Според официалната статистика на МВР, над 60% от колите, които са били откраднати през тази година, са коли на 10 и повече години и не са от луксозни марки.
Всяка година в България се крадат повече от 3000 коли. За разлика от други години обаче днес бандитите избират стари коли от 90-те години на миналия век. Ръст в тези кражби отбелязват и застрахователите.
Колите се крадат от експерти. Техният термин за разфасоване на откраднатия автомобил е „цепене“. След разфасоването започва да се изчислява печалбата.
Полицаите съветват да заключваме колата добре, да не оставяме ценни вещи на видимо място в купето и ако имаме средства да монтираме GPS модул за проследяване.
Все пак успокояващото според МВР е, че има лек спад в кражбите на коли. През май 2013 година в България са били откраднати 287 автомобила, а през май тази година задигнатите коли са 249